Με μόνο 5 θερμίδες ανά κουταλάκι, πλούσια σε σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η μουστάρδα μπορεί να γίνει το τέλειο συνοδευτικό για τα κρεατικά σας και να εμπλουτίσει με γεύση τις σάλτσες και τις σαλάτες σας.

Λόγω των αντιβακτηριδιακών ικανοτήτων της, η μουστάρδα δεν μουχλιάζει και μπορεί να φυλαχτεί έξω από το ψυγείο.

Οι ποικιλίες μουστάρδας που υπάρχουν είναι αρκετές, όλες όμως προέρχονται από το ίδιο φυτό της οικογένειας ‘Brassica’ και τους 3 τύπους σπόρων που παράγει. Οι άσπροι, γνωστοί και σαν κίτρινοι λόγω της κίτρινης απόχρωσης που έχουν, οι καφέ και οι μαύροι.

Οι περισσότερες μουστάρδες που βρίσκουμε στις υπεραγορές γίνονται με άσπρους ή καφέ σπόρους, ή με συνδυασμό των δύο. Οι μαύροι σπόροι σπάνια χρησιμοποιούντε για παραγωγή μουστάρδας αλλά χρησιμοποιούντε αρκετά στην Ινδία καθώς αποτελεί βασικό συστατικό στην Ινδική κουζίνα.

Τύποι μουστάρδας:

Αμερικάνικη κίτρινη μουστάρδα - Ήπια μουστάρδα με φωτεινό κίτρινο χρώμα που προέρχεται από τον κουρκουμά που έχει σαν συστατικό και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά στην Αμερική.

Καυτερή καφέ μουστάρδα - Πικάντικη καφέ μουστάρδα που χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σπόροι είναι χοντροκομμένοι, δίνοντας μια εμφάνιση με καφέ-κίτρινα στίγματα. Σε γενικές γραμμές, είναι πιο πικάντικη από την Αμερικάνικη μουστάρδα λόγω του αγριοράπανου που περιέχει.

Μουστάρδα μπύρας – Πρωτοεμφανίστηκε αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική όταν το ξύδι που μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής αντικαταστήθηκε με μπύρα.

Ντιζόν - Προέρχεται από το 1856 όταν ο Jean Naigeon εκ Ντιζόν Γαλλίας, αντικατέστησε το ξύδι με τον όξινο "πράσινο" χυμό των άγουρων σταφυλιών. Σήμερα, οι περισσότερες μουστάρδες Ντιζόν περιέχουν λευκό κρασί αντί χυμό.

Μουστάρδα Ολικής Αλέσεως – Σε αυτό τον τύπο μουστάρδας, οι σπόροι αναμιγνύονται ολόκληροι με τα άλλα συστατικά. Διάφορες γεύσεις και εντάσεις μπορούν να δημιουργηθούν μέσω διάφορων μειγμάτων και ποικοιλίων σπόρων.

Αγγλική μουστάρδα – Από τις πιο καυτερές στον κόσμο! Με φωτεινό κίτρινο χρώμα θυμίζει την Αμερικάνικη μόνο που η Αγγλική είναι πιο παχύρευστη.

Γαλλική Μουστάρδα – Χαρακτηρίζεται από το σκούρο καφέ της χρώμα και την ήπια καυτερή της γεύση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εφευρέθηκε στην Γαλλία αλλά στην Αγγλία από την Colman τo 1936. Συνοδεύεται κυρίως με βοδινό φιλέτο.