Οι οδηγοί Michelin είναι ετήσιοι ευρωπαϊκοί οδηγοί ξενοδοχείων και εστιατορίων της γαλλικής εταιρείας ελαστικών Michelin οι οποίοι δημοσιεύονται εδώ και έναν αιώνα.

Η ιστορία

Το 1900 τα αδέρφια André και Édouard Michelin εκ Γαλλίας, κυκλοφόρησαν 35.000 αντίτυπα από την πρώτη έκδοση του οδηγού. Τα αντίτυπα προσφέρονταν δωρεάν και περιείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς όπως χάρτες, οδηγίες για επισκευές ελαστικών, λίστα με μηχανικούς αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και πρατήρια καυσίμων. Λίγα χρόνια αργότερα, οι οδηγοί εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ισπανία.

MIchelin 3 Stars

Τα αστέρια

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του οδηγού, τα αδέλφια Michelin δημιούργησαν μια ομάδα επιθεωρητών που -ανώνυμα – επισκεπτόταν εστιατόρια με σκοπό να γράψουν μια κριτική για αυτά. Το 1926 ο οδηγός άρχισε να χρησιμοποιεί αστέρια για να βραβεύει συγκεκριμένα εστιατόρια.

Ένα αστέρι για ένα «πολύ καλό εστιατόριο της κατηγορίας του», δύο για ένα «άριστο εστιατόριο της κατηγορίας του και τρία για ένα «εξαιρετικό εστιατόριο, για το οποίο αξίζει να ταξιδέψει κανείς».

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η κυκλοφορία του οδηγού διεκόπη αλλά το 1944 έπειτα από αίτημα των συμμαχικών δυνάμεων, το τελευταίο τεύχος ανατυπώθηκε για στρατιωτική χρήση.bay area michelin stars

Κριτική

Σήμερα ο οδηγός Michelin αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς στην γαστρονομία λόγω των αυστηρών μέτρων επιλογής που εφαρμόζει. Όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται στον οδηγό έχουν επιλεγεί από τους επιθεωρητές Michelin, οι οποίοι εργάζονται με απόλυτη ανωνυμία.

Τα κριτήρια των επιθεωρητών

  • η ποιότητα των υλικών
  • το μαγείρεμα και η διαχείριση των γεύσεων
  • η προσωπικότητα της μαγειρικής
  • η σχέση ποιότητας / τιμής
  • η συνέπεια ως προς τον χρόνο και ως προς το σύνολο του μενού


Στην κούρσα για τα πιο πολλά αστέρια
Michelin προηγείτε η Γαλλία και ακολουθεί η Ιαπωνία. Στην Κύπρο δυστυχώς δεν έχουμε εστιατόρια που να είναι στον οδηγό ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 19 εστιατόρια από τα οποία τα 3 είναι βραβευμένα με 2 αστέρια.