Την βρίσκουμε στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και σε όλα τα είδη και τα υβρίδια αυτών των σπόρων.

Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεΐνων που προσφέρει ελαστικότητα, όγκο και τη γνωστή λαστιχένια υφή στις ζύμες και στα τρόφιμα που παράγονται από αυτές.

Περίπου το 1%-2% του παγκόσμιου πλυθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη - χρόνια ασθένεια η οποία κάνει ζημιά στο έντερο του ασθενή από την κατανάλωση γλουτένης. Επίσης, υπολογίζεται ότι 5%-6% του παγκόσμιου πλυθυσμού έχει ευαισθησία στη γλουτένη και θα πρέπει να αποφεύγουν την όποια επαφή με τη γλουτένη.

logo gluten free Black

Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν διατροφή χωρίς γλουτένη έχουν 2 μεγάλες ανησυχίες:

  1. Την αποφυγή οποιωνδήποτε σπόρων.
  2. Την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης των τροφίμων χωρίς γλουτένη.

Η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων είναι πολύ σημαντικό και συχνό πρόβλημα στην βιομηχανία τροφίμων. Λιγότερο από 1 γραμμάριο γλουτένης είναι επικύνδινο για τα άτομα που εφαρμόζουν διατροφή χωρίς γλουτένη.

Με λίγα λόγια λίγη σκόνη από κόκκους αλευριού στον αέρα, η χρήση ίδιων εργαλείων ( μίξερ, μαχαιριών, ταψιών) και η έλλειψη εντατικής και προσεγμένης καθαριότητας είναι υπέραρκετά για να μολύνουν το περιβάλλον της παραγωγής και τα τρόφιμα σας με γλουτένη.

Έτσι, εάν ο χώρος παραγωγής δεν είναι κατάλληλος, δεν θα μπορέσετε να παράξετε προϊόντα χωρίς γλουτένη εκτός και αν εφαρμόσετε αυστηρά και προσεγμένα μέτρα όπως ξεχωριστή διαχείρηση και αποθήκευση υλικών χωρίς γλουτένη σε διαφορετικούς χώρους, παραγωγή προϊόντων με ξεχωριστά εργαλεία και μηχανές, αλλαγή στολών και υγρός καθαρισμός προσωπικού και εξοπλισμού πριν την παραγωγή.

Το ιδανικό είναι να υπάρχει αποκλειστικός χώρος παραγωγής ούτως ώστε να μην υπάρχουν σωματίδια γλουτένης που μπορούν να μολύνουν ούτε καν στον αέρα.