25-Aπριλίου 2016

Είναι σημαντικό να ξέρουμε να επιλέγουμε και να ξεχωρίζουμε σωστά τη φρεσκάδα στα φαγητά που αγοράζουμε και ιδιαίτερα στα ψάρια. Μην πανικοβάλλεστε και ακολουθήστε τις αισθήσεις σας και τις πιο κάτω συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μερικές δεξιότητες που θα κάνουν τη διαδικασία επιλογής σας πολύ πιο εύκολη.

Για φρέσκα ολόκληρα ψάρια:

  • Αναζητήστε λαμπερά και καθαρά μάτια. Είναι ο νούμερο 1 παράγοντας για να κρίνετε εάν το ψάρι είναι φρέσκο ή εάν έχει κάποιες μέρες που είναι στη βιτρίνα. Τα μάτια θολώνουν και σκουρένουν μέρα με τη μέρα.
  • Παρατηρήστε το κορμί του ψαριού. Πρέπει να είναι λαμπερό και να φαίνεται καθαρό με μεταλλική όψη. Τοπικές αποχρώσεις και δημιουργία υγρής μεμβράνης στην επιφάνεια του ψαριού προδίδουν ότι δεν είναι φρέσκο.
  • Μυρίστε το. Το φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα. Εάν μυρίσετε κάτι άλλο εκτός από αυτό σημαίνει ότι δεν είναι της ημέρας.
  • Κοιτάξτε τα βράγχια. Πρέπει να έχουν ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Μέρα με την ημέρα ξεθωριάζουν.

    freshfish

Για φιλέτα ψαριού:

  • Αναζητήστε ζωηρή σάρκα. Όλα τα ψάρια ξεθωριάζουν με τον καιρό. Αν το φιλέτο έχει δέρμα, τότε θα πρέπει να είναι καθαρό, με έντονο χρώμα και με μεταλλική όψη.
  • Μυρίστε το. Το τεστ μυρωδιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα φιλέτα. Δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε έντονη μυρωδιά.
  • Δείτε προσεχτικά για οποιοδήποτε υγρό στο φιλέτο. Εάν έχει κάποιο υγρό θα πρέπει να είναι διαφανές και άχρωμο. Εάν το υγρό μοιάζει με γάλα τότε είναι σημάδι ότι το φιλέτο έχει αρχίσει να λήγει.

Τέλος, εξετάστε την ψαραγορά σας. Πρέπει να είναι καθαρή, τακτοποιημένη και χωρίς περίεργες και άσχημες μυρωδιές.